Câştigă un tablou plută
Câştigă un tablou plută. Bohonic sărbătoreşte 4 luni de la lansare
April 22, 2021
Reţetă de cozonac moldovenesc
Reţetă de cozonac moldovenesc cu umplutură de nucă, făcută de Mirela Vaida | VIDEO
April 23, 2021

Sfântul Gheorghe, sărbătorit pe 23 aprilie. Cine îşi celebrează ziua numelui

Sfântul Gheorghe

Sfântul Gheorghe este sărbătorit pe 23 aprilie

Sfântul Gheorghe este sărbătorit în fiecare an, pe 23 aprilie. Peste 900.000 de români îşi serbează onomastica, fie că poartă numele sfântului Mare Mucenic sau un derivat din acesta. Din aceştia, peste 700.000 sunt bărbați şi în jur de 180.000 femei.

Sfântul Gheorghe, sărbătorit pe 23 aprilie

Nume derivate de la Gheorghe sunt: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache ş.a.

Cel mai comun nume feminin este Georgeta, peste 130.000 de românce se numsc aşa. Alte peste 33.000 – Gheorghiţa sau Ghiorghiţa şi peste 14.000 – Geta, în timp ce peste 500 femei poartă numele de Ghiţa.

La bărbaţi, numele Gheorghe, Ghiorghe se regăseşte în peste 550.000 dintre cazuri, George – peste 140.000, Gheorghiţă, Ghiorghiţă – peste 24.00, iar peste 4.800 de români poartă numele de Ghiţă.

Citeşte şi: Cancerul de sân. 7 semne pe care să le urmăreşti

Sfântul Gheorghe, ocrotitorul Armatei Române

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai îndrăgiţi de creştini, fiind ocrotitorul Moldovei, dar şi patronul Angliei, Georgiei şi al Moscovei. În Lituania, Sfântul Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar în unele regiuni ale Spaniei ziua lui se celebrează cu mese bogate şi daruri.

Chipul Sfântului Gheorghe, ocrotitorul Moldovei, era reprezentat pe steagul voievodului Ştefan cel Mare.

Cultul Sfântului Gheorghe s-a răspândit foarte mult, odată cu imaginea sa de cavaler care a răpus un balaur. În Evul Mediu, Sfântul Gheorghe a devenit protectorul cavalerilor şi, în mod special, al cruciaţilor.

Georgia şi-a luat numele de la acest sfânt şi regii Angliei, începând cu Richard Inimă de Leu, l-au dorit ca patron al casei regale şi al ţării lor.

Astăzi sunt multe biserici catolice şi ortodoxe dedicate lui în diferitele părţi ale lumii. Mormântul Sfântului Gheorghe este în localitatea Lida din Israel.

Tradiţii şi obiceiuri

Sărbatoarea Sfântului Gheorghe era celebrată în trecut cu mult fast, timp de trei zile.

În ajunul zilei de 23 aprilie, oamenii pregăteau cu grijă brazde verzi, tăiate sub formă pătrată. Apoi înfigeau ramuri înmugurite de salcie şi flori galbene de primăvară, cunoscute, în Bucovina, sub numele de calce.

În noaptea sau dimineaţa zilei de Sân-George, capul familiei, întotdeauna un bărbat, aşeza brazdele astfel împodobite “de strajă “la stâlpii porţilor şi ai caselor, la ferestrele şi uşile caselor şi grajdurilor, în grădini şi pe mormintele din cimitire.

Se credea că, astfel, oamenii, vitele şi ceea ce se recolta erau protejate de forţele malefice. Brazdele şi ramurile verzi erau păstrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri împotriva unor boli sau pentru a fi amestecate în hrana animalelor.

În ajunul zilei de Sân-George, fetele de măritat credeau că îşi pot vedea ursitul dacă priveau, în această noapte, într-o cofă plină cu apă. În această zi, fetele mai obişnuiau să semene usturoi, pe care îl păstrau până în anul viitor. Mâncând usturoiul semănat cu un an înainte, ele credeau că vor fi înzestrate cu toate virtuţile şi că se vor căsători în cel mai scurt timp, potrivit Creştinortodox.ro.

Urzicatul” era un alt obicei, practicat de tinerii din comunităţile tradiţionale bucovinene. Întrucât sărbatoarea deschidea o perioadă solicitantă, tinerii se atingeau, pe furiş, peste părţile neacoperite ale corpului, cu tulpini de urzică. În felul acesta vor fi mai ageri, mai harnici şi mai sănătoşi de-a lungul întregii veri care urma să înceapă.

Scroll Up
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial