Giveaway vouchere
Giveaway vouchere în valoare de 1500 RON
April 24, 2021
Oscar 2021
Oscar 2021. “Colectiv”, printre nominalizările principale
April 25, 2021
Giveaway vouchere
Giveaway vouchere în valoare de 1500 RON
April 24, 2021
Oscar 2021
Oscar 2021. “Colectiv”, printre nominalizările principale
April 25, 2021

Florii 2021- Obiceiuri şi supertiţii. Ce nu ai voie să faci în Duminica Mare

Florii 2021

În ziua de Florii, Biserica acordă dezlegare la pește

Florii 2021. Este singura sărbătoare creştină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică de dinaintea Paştelui. Este un eveniment extrem de important în religia ortodoxă, fiind denumit şi intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, în zilele dinaintea patimilor.

Astfel, oamenii, auzind de venirea lui Isus, au luat ramuri de finic și au ieșit bucuroși în întâmpinarea Lui. Au strigat: “Osana întru Cel de Sus! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”.

Totodată, în ziua de Florii, Biserica acordă dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire. Doar atunci se poate consuma acest aliment.

Citeşte şi: Reţetă pască cu ciocolată. Desertul fără aluat, perfect pentru Paşte

Florii 2021- Superstiții. Ce nu ai voie să faci

Toţi creştinii ştiu că Duminca Floriilor arată cum va fi vremea de Paşte sau cât de caldă va fi vara ce urmează.

O altă superstiție ne avertizează să nu plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe.

Bătrânii spun că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur. “Nu se spală pe cap, ca să nu înfloare ca pomii”.

Obiceiuri în Duminica Floriilor

Chiar dacă se spune că oamenii de la sate şi-au pierdut din obiceiuri, sunt zone unde încă se respectă. Asta ca să atragă binele și să asigure o bună continuitate a evenimentelor din viața lor.

În unele regiuni din ţară, în Duminica Floriilor, se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia. Acestea variază ca formă şi mărime, ca vârstele celor din casă.

Pâinile se împletesc din aluat de grâu cu grijă și se înfrumusețează cu figuri sau cruci tot din același aluat. Apoi, se vor da de pomană celor săraci pentru a fi feriți de probleme și necazuri.

Un alt obicei, de Florii, este pentru fete, pentru a avea un păr strălucitor şi mătăsos. Trebuie să să fiarbă, la miezul nopții, apă cu bucuioc. Apoi, a doua zi, să se spele cu ea pe cap.

Această apă o pun apoi la rădăcina unui păr înflorit, spunând: “Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu. Cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”

În ziua de Florii, unele gospodine scot hainele și veșmintele la aer în curte. Acestea se scutură de praf și, în plan simbolic, de rău și de urât, potrivit tradiţii-superstiţii.ro.